USIĄDŹ I NAPIJ SIĘ HERBATY. 21 MAJA ŚWIATOWYM DNIEM HERBATY


"Weź filiżankę do ręki. Zamknij oczy. Pij spokojnie i skupiaj się tylko na smaku..."

Herbata pomaga oderwać się od trosk, doświadczyć spokoju i dostrzec piękno małych rzeczy. Każdy dzień, każdy poranek, może smakować obłędnie. Może być celebrowany i nieść za sobą wiele przyjemności.


HISTORIA HERBACIANA, CZYLI JAK TO SIĘ ZACZĘŁO

Kiedy dokładnie zaczęto pić herbatę? Trudno powiedzieć. Wiadomo natomiast, że zanim to się stało, liście herbaty żuto tak jak kiedyś żuto liście tytoniu. Docierając do herbacianych źródeł literatury czytamy;
"Herbata – Thea sinesis jest rośliną wiecznie zieloną, należy do rodziny Camellia. Najczęściej przez botaników wyróżniane są trzy ściśle ze sobą spokrewnione odmiany– herbata chińska, czyli Camellia sinensis, herbata z Assamu – Camellia assamica oraz herbata pochodząca z Kambodży, czyli Camellia assamica subspecies lasiocalyx."
W ciągu wieków powstało wiele legend, które miały opisywać odkrycie tego napoju. Nie trudno się więc domyśleć, że spopularyzowanie picia herbaty trwało wiele setek lat. Najpopularniejsza z nich mówi o cesarzu Shen Nung, któremu pewnego razu do wrzącej wody wpadło kilka liści z pobliskiego krzaka, które ku zdziwieniu cesarza odbarwiły wodę i nadały jej ciekawy aromat i smak.

WŁAŚCIWOŚCI HERBATY I JEJ WPŁYW NA ZDROWIE

Aby wydobyć z herbaty jej najlepsze właściwości i smak, muszą zostać spełnione odpowiednie warunki.
  • POSIADANIE ODPOWIEDNIEGO NACZYNIA
  • ODPOWIEDNIA DAWKA SUSZU HERBACIANEGO
  • DOBRA WODA I WŁAŚCIWE JEJ PRZYGOTOWANIE , ODPOWIEDNIA TEMPERATURA
  • CZAS NACIĄGANIA NAPARU 
  • ODPOWIEDNI SPOSÓB PARZENIA 
Herbata zdecydowanie posiada w sobie właściwości zdrowotne, pod warunkiem zachowania umiaru zarówno co do ilości, jak i mocy naparu. Jeśli wierzyć temu, co podają źródła;
 "Dziennie nie powinno się przekraczać czterech , pięciu filiżanek najlepiej pitych godzinę po posiłku.

Zgłębiając więcej informacji dowiemy się także, że

"Herbaty nie powinno się pić na pusty żołądek, ponieważ pobudza wytwarzanie kwasów trawiennych. Zbyt duża  ich ilość może sprawić, że garbniki( związki należące do polifenoli) podrażnią błonę śluzową, ale negatywnie wpłynie na wchłanianie składników pokarmowych, nadmiar garbników niszczy też witaminę B1."
Wszystkie informacje dowodzą, że herbata to doskonały napój i wcale nie musi być pity ciągle tak samo. Smak można urozmaicać na wiele sposobów, stosując różnorodne dodatki.
  • OWOCE ; MALINY , JEŻYNY/ SUSZONE JABŁKO ,ŚLIWKA
  • IMBIR
  • CYNAMON
  • MLEKO
  • KARDAMON 
  • KOMFITURY
  • GOŹDZIKI
Osobiście uwielbiam herbatę malinową z opuncją lub z dodatkiem pomarańczy siedząc w chłodny, ponury deszczowy dzień (choć by taki jak dziś) pod kocykiem delektuje się jej smakiem i albo czytam ulubioną książkę lub oglądam ciekawy film. Każdy jednak ma swoje małe rytuały, które wywołują na jego twarzy uśmiech 😊😍

PIERWSZY MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ HERBATY

Nieoficjalnie obchodzono w Nowym Delhi 15 grudnia 2005 roku, a kolejny w Sri Lance rok później. W 2019 roku natomiast ONZ przychyliło się do prośby Chin i wzięło pod uwagę wartość herbaty dla wielu państw i oficjalnie ŚWIATOWYM DNIEM HERBATY STAŁ SIĘ 21 MAJA, choć pewnie mało osób o tym wie...

JAKI JEST CEL HERBACIANEGO ŚWIĘTA

Nie promocja sama w sobie czy zwiększenie zakupu herbaty. Nie, absolutnie nie! Chodzi raczej o zwiększenie świadomego spożycia, aspektów ekonomicznych, kulturalnych i wartości środowiskowych herbaty dla społeczności ubogiej

ZATEM

Kiedy będziemy dziś popijać herbatę, poświęćmy chwilę na to, by zobaczyć jaka jest jej droga, a także  ile trzeba wysiłku, by wydobyć z niej doskonały smak i aromat .
 ZDROWIE NAS WSZYSTKICH 

Komentarze

  1. Kiedy słyszę słowo herbata widzę Sheldona z Teorii Wielkiego Podrywu-kubek gorącego naparu był sposobem na pocieszenie i rozwiązanie każdego problemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się przyznać, że wcześniej byłam zdecydowanie smakoszem/smakoszką kawy niż herbaty. Od ponad roku jednak, sytuacja uległa zmianie. Powód? Jest złożony, dla zdrowia dla zmiany pewnych nie zawsze dobrych przyzwyczajeń i jeszcze paru innych rzeczy :) Lubię jej ciepło, kiedy rozgrzewa mnie od środka, smak ulubionego owocu, który zostawia na języku i tę letnio - jesienno, zimową refleksję, którą z sobą niesie 😊

      Usuń
  2. Bardzo lubię herbatę i piję ją niemal od zawsze. Rozgrzewa, dobrze smakuje i można ją przygotować na wiele sposobów, choć chyba ten najpopularniejszy to herbata z cytryną. Ja polecam na chłodne dni opcję z rumem i plasterkami imbiru, choć na pewno ile osób, tyle pomysłów :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty